5 НЕЩА ДА ПРАВИМ В ПАМПОРОВО, АКО НЕ КАРАМЕ СКИ

Знаете ли, че в Пампорово има библиотечки край пистите, с книги на няколко езика? Така че ако не карате ски, минали сте през спа-то и шопинг-разходките, вижте следващите ни идеи за страхотни преживявания в района.

  1. Ако не сте се качвали на кула Снежанка бързо поемайте към  4-седалковия лифт от Студенец до кулата (18лв на човек). Качването към панорамното кафе на кулата струва 5 лв на човек. В хубаво време гледката е невероятна от 360°открита тераса, има обедно меню и приятни топли напитки. След кулата отидете до Орфеевите скали, на 600м, откъдето според легендата Орфей съзерцавал природата и черпел вдъхновение за музиката си. След това се разходете по  зелената писта към ски-център Студенец. Пътьом  може да седнете на слънце и мурсалски чай на р-нт  ‘Бохема’, в началото на котва-влека, ще се изненадате от вкусните родопски специалитети.  
  2. В снега ще се позаровите и ако опитате спускане с гуми по снега на малката писта в началото на Пампорово. Гумите са надуваеми и се вземат под наем, забавно е за деца и големи и не толкова екстремно. Като се наситите на снега се качете в панорамната сладкарница на хотел ‘Мургавец’ за още чудни гледки и торти.
  3. В един ден може да посетите двете пещери около Пампорово – Ягодинска пещера и Дяволското гърло. Тръгнете с кола към 9.00, пътят за Ягодина (45км) минава през живописното Триградското ждрело. В пещерата се влиза на всеки кръгъл час с екскурзовод, работи целогодишно, подходящо е за деца. За повече адреналин след Ягодинската пещера може да направите off road изкачване с открит джип до панорамната площадка Орлово око. От Ягодинската пещера до пещера Дяволското гърло има само 16км. След като излезете от пещерата може да пробвате въжения мост на Тарзан, също подходящ за деца. Оттам връщането до Пампорово е 47км. Гарантираме ви идеалния пещерен ден!
  4. В друг ден съчетайте разглеждане на Широка Лъка, архитектурен резерват, и визита в село Гела, 6 км по-нататък. Освен автентичните родопски къщи и старинната църква, в Широка Лъка има чудесни механи с каба гайда музика. Село Гела е на 1500м височина сред красива прирорда. Основано е от траките в древността, над селото е тракийската крепост Градище. Една легенда разказва че в Гела е роден  самия Орфей и че той е слизал да търси Евридика в пещерата Дяволското гърло. В местния хотел приготвят чудна храна за външни гости по заявка, има поляна за игра на децата. 
  5. Планетариума в Смолян и Смолянските езера са най-посещаваните забележителности на града, 8-16 км от Пампорово. Децата ви ще харесат интересния звезден спектакъл върху купола в звездната зала в планетариума. Града има приятен център за разходка. Езерата са 8 – 7 добре обособени каскадни езера и 1 езеро превърнато в малък язовир. Разходката дотам е най-приятна ако няма навалял сняг. 

И още, около Пампорово има още 2 пещери – Ухловица и Ледницата, конна база в с. Левочево, скалния феномен Чудните мостове, Момчиловата крепост, връх Перелик и Къщата на мечките, Девин и минералните извори, за всички тях смятаме че са по-интересни за разглеждане в топлите месеци.