Ол-инклузив или само стая – голямата дилема на почивките

За повечето гости изборът между хотел ол-инклузив или само нощувка означава всъщност избор между хотел с храна или без храна.

Разликите обаче са по-големи.

Класическият ол-инклузив хотел е привлекателен заради множеството допълнителни услуги и удобства, включени в цената. Заради това тези хотели са разгърнати на голяма площ, която събира спортни площадки, вътрешен басейн, детска част с дневен клуб, аквапарк, собствена територия на плажа, зелени площи за релакс, анимационна програма за деца и възрастни, нощен клуб и други забавления. С всичко това гостите са по-малко изкушени да излизат извън хотела, така и храната на място става задължителна в общия пакет, и то предлагана в няколко ресторанта. Накратко, в ол-инклузив винаги става въпрос за храна, но храната не е единствения компонент на ол-инклузив.

Хотелите се конкурират помежду си с различни формули ол-инклузив – ол-инклузив лайт, премиум, ултра, гастро, тематични вечери, храна на бюфет и еднократно в ресторант, 24-часов достъп до храна – все варианти които да подскажат колко и каква храна и напитки предоставя хотела, добър повод да зачетете дребния шрифт под офертата. (Например, напитките на блок масата са включени, но тези в мини бара се доплащат и т.н)

Ол-инклузив в България е идеален вариант ако искате да контролирате разхода си за почивка, и особено за семейства с малки деца.

Aнимацията предлага разнообразие и родителите могат да отдъхнат от всекидневната грижа за храната. Може би само за това?

В България 70% от хотелите по черноморието са ол-инклузив, но по думите на експерти само 10-ина от тях са истински ол-инклузив с допълнителни услуги и качествена храна.

Останалите хотели са всъщност ‘скрити’ хотели на пълен пансион – предлагане на закуска, обяд и вечеря в определените часове на деня, български напитки по същото време, открит басейн и в най-добрия случай някаква анимация. Други услуги няма, тъй като хотелът не разполага с площта където да ги изгради. В много случаи единственият ресторант е малък за всички гости, има надпреварване за маси и изчаквания. Чак в 2015 Министерството на Туризма зададе някои параметри на обслужването в ол-инклузив хотелите, но по отношение на храната изискванията се отнасят само за асортимента на закуската сутрин.

Ако опознаването на местната храна е сред най-търсените ползи от пътуване и почивка на туристите, то какво може да се очаква от храната в ол- инклузив хотел в най-бедната европейска страна? Съвсем просто – пропускате най-стойностните продукти от българската кухня и се задоволявате с храна приготвена от продукти предназначена само за ол-инклузив хотели.

Дори в най-добрите ол инклузив хотели няма да видите на блок масата храните-символи за българската кухня – розовия домат, месестия пипер, пресния сафрид цяло лято, хубавото ни сирене и кашкавал, истинско кисело мляко, суджуците, чудесните български вина, сочните български праскови. Много други важни продукти са радкост – ядки, телешко, питателни супи, морски дарове, сладолед, цял плод.. И ако българските гости могат да си набавят всичко това и след 7-дневна почивка в ол-инклузив, то чуждестранните ни гости се задоволяват с изнесеното на блок масата и остават с недобри впечатления за храната в България като цяло.

Разговор по телефона тези дни, гостът потвърждава резервацията си при нас.

Ние: ‘Нали знаете, че при нас няма включена храна в нощувките’,

Гостът: ‘Да, точно това търсим, че досега на почивка цялото семейство сме извън строя от преяждане в първите три дни..’

С какво ли? – с нещата от блок масата, само защото окото ни е гладно от измамното изобилие на ‘храна’ и сме си платили да сме край блок-масата по няколко пъти на ден, независимо дали сме гладни или не.

Ол-инклузивът е ограничаващ не само по отношение на храната, а и заради възможността да се пътува и да изследват забележителностите, което е трудно изпълнимо, ако гостът е привързан към блок-масата по три пъти на ден и чувства че ще изгуби нещо, което е заплатил. В най-добрия случай трябва да се върне вечерта до 21.00, преди да е приключила вечерята. Други чести оплаквания от ол-инклузив храната е че е еднообразна, студена, недопечена или твърде сготвена (според националността), нездравословна, много шумно в ресторанта и не достигат места, бързо се отсервирват масите, опашката пред шоу-кукинга е твърде дълга, сладолед няма или не достига, леката храна в междинните часове е неинтересна и суха, стомашните неразположения.

Ние в Диневи Ризорт смятаме, че ол-инклузив в страната с най–изгодни цени на храна и напитки в Европа е все едно да ходите на солариум в Гърция! Струва си да се гмурнете в гурме възможностите, да пообиколите местните пазари, да откриете скритите ресторантчета с домашна храна, да пробвате морските дарове нейде край брега, или просто да се насладите на бутилка вино на балкона на апартамента ви в края на горещия ден. Ще сменяте гледките и храната пред себе си и ви гарантираме, че при разумен избор и следвайки съветите на местните хора ще се влюбите в ароматите и вкусовете на България!

Диневи Ризорт предлага а-ла-карт расторанти за всеки вкус – от гурме менютата на заведенията на яхтеното пристанище и на шефове Манчев (р-нт Кактус) и Андре Токев (La Terasse), до уютните ресторантчета по центъра на Св.Влас и търговската уличка – все възможности да тествате индивидуалността си и да превърнете храната в приключение.