НА КАКВА ВЪЗРАСТ ДА КАЧИТЕ ДЕЦАТА НА СКИ

НА КАКВА ВЪЗРАСТ ДА КАЧИТЕ ДЕЦАТА НА СКИ

‘Детето ми се качи на ски на 2 години и цял сезон кара ски на памперси’, чухме да казват, но това не е така за повечето деца. Не възрастта е важна, а темперамента и двигателната активност на детето.

За да се качи детето на ски доброволно, то трябва да върви и тича стабилно, да свързва снега и зимата с удоволствие и да вижда личния ви пример, как тръгвате на ските с готовност и усмивка. Пускането с шейни на снега, върху гума, найлон или шейна-лопатка, игрите в снега, снежните човеци, пързалките, бебеши ски.. през това трябва да преминете заедно зимата, за да развие в детето ви приключенски дух, увереност и осъзната позитивност към зимните спортове.  Едва тогава е добре да предложите на детето си ски, по всеобща препоръка когато то е поне 3,5 годинки.

 

Повечето родители-скиори предпочитат да дадат първите ски-уроци на детето си, но е добре да не се превръщате в единствения му учител. Нека професионален инструктор му предаде основните умения в началото, като успеха от това  зависи от това как детето ви понася раздяла с вас и за колко време, как общува с малко познати хора, дали се вслушва и следва напътствия, и не на последно място, на какви интервали ползва тоалетна.

Началото при децата е на писта с много лек наклон.  Не се задълбочавайте в завоите. Децата се учат първо да минат няколко метра с успоредни ски, които да спрат сами върху малко нагорнище от сняг. След  като е на лице повече контрол върху ските  може да преминете към рало и по-дълго спускане на бебешката писта, където инструкторът държи щеки успоредно на земята и на нивото  на детето, а то се опира на тях и така стои плътно до него движейки се.

НА КАКВА ВЪЗРАСТ ДА КАЧИТЕ ДЕЦАТА НА СКИ

 

Ще видите, че децата правят бърз напредък – те нямат страх от падане, а и да паднат не правят  драма. Следва изправяне и продължаване. С много похвали и поощрения децата бързо намират удоволствието в ските и снега. Ако са налице положителни резултати гледайте да задържите темпото три последователни дни, не повече от 2 часа на ден.

Това, което пречи е че децата се разконцентрират и предпочитат да минат към друго забавление. Затова се налага често да спирате на горещ шоколад по чайните, да имате лакомства за лифта, да насърчавате и да напредвате със ските под формата на игра. Въобще правете всичко с ритъма на детето, без пришпорване и упреци. И най-важното – идеята е да се забавлявате заедно и прекарвате качествено време с детето в планината. За майсторлъка  е цялото време напред.

Едно от предимствата на Гранд Манастира е, че на 100 м от входа има детска писта с влек, удобна за шейни и ски. Ако детето се обучава там с инструктор, вие ще може да го виждате на всеки 20мин, ако самите вие карате ски. Или да излизате и се връщате в хотела по няколко пъти на ден. Ски училище ‘Слави’ може да включи детето ви в малка група деца-начинаещи. Звъннете ни на 0889 002020 за останалото!

При кой друг спорт ще чуете ‘Дядо,  днес бях по-бърз от теб..’?  Ските са единствения семеен спорт, където 3 поколения могат да се забавляват рамо до рамо и да мерят сили по едни и същи пътеки. Най-хубавото е, че винаги може да започнете със ските, семейните спомени от зимната планина на ски са безценни!

НА КАКВА ВЪЗРАСТ ДА КАЧИТЕ ДЕЦАТА НА СКИ